Golden milk mengandungi sebatian antioksidan dan anti-radang dan mungkin menawarkan manfaat kesihatan, boleh termasuk perlindungan terhadap penyakit tertentu.
Minuman susu keemasan ini dibuat secara tradisional dengan memanaskan susu lembu atau berasaskan tumbuhan dengan kunyit dan rempah lain, seperti kayu manis dan halia.
Ia dilakukan kerana banyak manfaat kesihatannya dan sering digunakan sebagai ubat alternatif untuk meningkatkan imuniti dan mengelakkan penyakit. Berikut ialah tujuh kebaikan berasaskan sains susu emas, dan resipi untuk dibuat sendiri.
1. Bahan Utama Sarat Dengan Antioksidan
Bahan utama dalam golden milk ialah kunyit, rempah kuning popular dalam masakan Asia, yang memberikan warna kuning pada kari.
Curcumin, komponen aktif dalam kunyit, telah digunakan dalam perubatan Ayurveda selama berabad-abad kerana sifat antioksidannya yang kuat. Antioksidan ialah sebatian yang melawan kerosakan sel, melindungi badan anda daripada tekanan oksidatif.
Ia penting untuk fungsi sel anda, dan kajian kerap menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan antioksidan boleh membantu mengurangkan risiko jangkitan dan penyakit anda. Kebanyakan resipi golden milk juga termasuk kayu manis dan halia, kedua-duanya mempunyai sifat antioksidan yang mengagumkan juga
2. Boleh Membantu Mengurangkan Keradangan dan Sakit Sendi
Bahan-bahan dalam golden milk mempunyai sifat anti-radang yang kuat. Keradangan kronik dianggap memainkan peranan utama dalam penyakit kronik, termasuk kanser, sindrom metabolik, Alzheimer dan penyakit jantung. Atas sebab ini, diet yang kaya dengan sebatian anti-radang boleh mengurangkan risiko keadaan ini.
Kesan anti-radang ini boleh mengurangkan sakit sendi akibat osteoarthritis dan rheumatoid arthritis. Sebagai contoh, satu kajian terhadap 45 orang yang menghidap arthritis rheumatoid mendapati bahawa 500 miligram kurkumin setiap hari mengurangkan sakit sendi lebih daripada 50 gram ubat arthritis biasa atau gabungan kurkumin dan ubat tersebut.
Begitu juga, dalam kajian selama 6 minggu terhadap 247 orang yang menghidap osteoarthritis, mereka yang diberi ekstrak halia mengalami kurang kesakitan dan memerlukan kurang ubat sakit berbanding mereka yang diberi plasebo.
3. Boleh Meningkatkan Memori dan Fungsi Otak
Golden milk mungkin baik untuk kesihatan otak juga. Curcumin boleh meningkatkan tahap faktor neurotropik yang berasal dari otak (BDNF). BDNF ialah sebatian yang membantu otak anda membentuk sambungan baharu dan menggalakkan pertumbuhan sel otak.
Tahap BDNF yang rendah mungkin dikaitkan dengan gangguan otak, termasuk penyakit Alzheimer. Bahan-bahan lain mungkin memberi manfaat juga. Sebagai contoh, salah satu ciri Alzheimer ialah pengumpulan protein tertentu dalam otak, dipanggil protein tau. Kajian tabung uji dan haiwan mencadangkan bahawa sebatian dalam kayu manis boleh membantu mengurangkan pengumpulan ini.
Lebih-lebih lagi, kayu manis nampaknya mengurangkan simptom penyakit Parkinson dan meningkatkan fungsi otak dalam kajian haiwan. Halia juga boleh meningkatkan fungsi otak dengan meningkatkan masa tindak balas dan ingatan. Selain itu, dalam kajian haiwan, halia nampaknya melindungi daripada kehilangan fungsi otak yang berkaitan dengan usia.
4. Curcumin dalam Kunyit Boleh Meningkatkan Mood
Nampaknya kunyit lebih khusus kompaun curcumin aktifnya, boleh meningkatkan mood dan mengurangkan gejala kemurungan. Dalam kajian selama 6 minggu, 60 individu dengan gangguan kemurungan utama mengambil curcumin, antidepresan atau gabungan kedua dua bahan itu.
Mereka yang diberi hanya curcumin mengalami peningkatan yang sama seperti yang diberikan antidepresan, manakala kumpulan gabungan mendapati paling banyak faedah. Kemurungan juga mungkin dikaitkan dengan tahap rendah faktor neurotropik yang berasal dari otak (BDNF). Oleh kerana curcumin nampaknya meningkatkan tahap BDNF, ia mungkin berpotensi untuk mengurangkan gejala kemurungan.
5. Boleh Melindungi Daripada Penyakit Jantung
Penyakit jantung adalah penyebab utama kematian di seluruh dunia. Menariknya, kayu manis, halia dan kunyit iaitu bahan utama dalam golden milk, semuanya telah dikaitkan dengan menurunkan risiko penyakit jantung. Sebagai contoh, semakan 10 kajian menyimpulkan bahawa 120 mg kayu manis setiap hari boleh menurunkan jumlah kolesterol, trigliserida dan tahap LDL “buruk” sambil meningkatkan tahap HDL “baik”.
Dalam kajian lain, 41 peserta dengan diabetes jenis 2 diberi 2 gram serbuk halia setiap hari. Pada akhir kajian selama 12 minggu, faktor risiko yang diukur untuk penyakit jantung adalah 23-28 peratus lebih rendah. Lebih-lebih lagi, curcumin boleh meningkatkan fungsi lapisan saluran darah anda, dikenali sebagai fungsi endothelial. Fungsi endothelial yang betul adalah penting untuk jantung yang sihat.
6. Boleh Menurunkan Paras Gula Darah
Bahan-bahan dalam golden milk, terutamanya halia dan kayu manis, boleh membantu menurunkan paras gula dalam darah. Sebagai contoh, 1-6 gram kayu manis setiap hari boleh menurunkan paras gula darah puasa sehingga 29 peratus. Selain itu, kayu manis boleh mengurangkan rintangan insulin.
Sel-sel tahan insulin kurang berupaya untuk mengambil gula daripada darah anda, jadi menurunkan rintangan insulin secara amnya menurunkan paras gula dalam darah. Kayu manis nampaknya mengurangkan jumlah glukosa yang diserap dalam usus anda selepas makan, yang boleh meningkatkan lagi kawalan gula darah.
Begitu juga, menambahkan sedikit halia secara kerap ke dalam diet anda boleh membantu menurunkan paras gula darah puasa sehingga 12 peratus. Dos kecil halia harian juga boleh menurunkan paras hemoglobin A1C sehingga 10 peratus, penanda kawalan gula darah jangka panjang.
7. Boleh Mengurangkan Risiko Kanser
Kanser adalah penyakit yang ditandai dengan pertumbuhan sel yang tidak terkawal. Sebagai tambahan kepada rawatan konvensional, ubat anti-kanser alternatif semakin dicari. Menariknya, beberapa kajian mencadangkan bahawa rempah yang digunakan dalam susu emas mungkin menawarkan beberapa manfaat dalam hal ini.
Sebagai contoh, beberapa kajian tabung uji mengaitkan sifat anti-kanser kepada 6-gingerol, bahan yang terdapat dalam jumlah besar dalam halia mentah. Begitu juga, kajian makmal dan haiwan melaporkan bahawa sebatian dalam kayu manis boleh membantu mengurangkan pertumbuhan sel kanser. Curcumin, bahan aktif dalam kunyit, juga boleh membunuh sel-sel kanser terpencil dalam tabung uji dan menghalang pertumbuhan saluran darah baru dalam tumor, mengehadkan keupayaannya untuk merebak.
Resipi Golden Milk
Golden milk mudah dibuat di rumah. Untuk satu hidangan susu emas atau kira-kira satu cawan, ikut resipi ini:
Bahan-bahan:
1/2 cawan (120ml) susu tanpa gula pilihan anda
1 sudu kecil kunyit
1 keping kecil halia segar parut atau 1/2 sudu kecil serbuk halia
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
1 secubit lada hitam yang dikisar
1 sudu kecil madu atau sirap maple
Cara-cara:
Untuk membuat golden milk, hanya campurkan semua bahan dalam periuk kecil dan biarkan mendidih. Kecilkan api dan reneh selama kira-kira 10 minit atau sehingga naik bau dan rasa. Tapis minuman melalui penapis halus ke dalam cawan dan tutup dengan secubit kayu manis.
Golden milk ini juga boleh dibuat lebih awal dan disimpan di dalam peti sejuk anda sehingga lima hari. Hanya panaskan semula sebelum diminum.