Kuih bulan ialah kuih istimewa yang akan ada sempena Festival Pertengahan Musim Luruh. Tidak kira kaum, anda boleh nikmatinya bersama orang tersayang ataupun untuk dijadikan buah tangan. Ini kuih bulan yang perlu dicuba!
Festival Pertengahan Musim Luruh, juga dikenali sebagai Moon Festival atauMooncake Festival, ialah perayaan menuai yang disambut dalam budaya Cina. Ia diadakan pada hari ke-15 dalam bulan ke lapan kalendar lunisolar Cina dengan bulan purnama pada waktu malam, bersamaan dengan pertengahan September hingga awal Oktober dalam kalendar Gregorian.
Kuih bulan ialah kuih Cina yang dimakan secara tradisi semasa Perayaan Pertengahan Musim Luruh. Perayaan ini terutamanya mengenai penuaian manakala legenda menghubungkannya dengan menonton bulan, dan kuih bulan dianggap sebagai makanan istimewa.
SISCLUB x Kooky Cream
SISCLUB dan Kooky Cream berkolaborasi bersama melancarkan koleksi edisi terhad, “Moon Garden” untuk Pesta Pertengahan Musim Luruh ini. Pembungkusan yang direka dengan elegan menempatkan empat kuih bulan kulit salji yang kenyal dalam perisa seperti Jasmine Matcha, Pistachio Raspberry, Chocolate Hazelnut Crunch dan Earl Grey Pecan.
Selain itu, set ini termasuk sea salt chocolate chip cookies popular Kooky Cream dan tiga uncang teh TWG Premium Imperial Oolong.
Shangri-La Hotel
Dapatkan pelbagai koleksi kuih bulan di Shangri-La Kuala Lumpur. Ditempatkan dalam pelbagai kotak hadiah yang dihiasi dengan corak bunga, kuih bulan boleh didapati diisi dengan pes biji teratai putih dan penjelmaan moden. termasuk black truffle atau pandan.
Set ini terdiri daripada Set Hadiah Blossom Bliss yang terdiri daripada empat kek bulan kepada Set Hadiah Celestial Treasure yang menggabungkan lapan jenis dengan set teh. Hotel ini juga telah mengeluarkan kuih bulan berbentuk arnab yang diisi dengan coklat atau butterscotch, sesuai untuk kanak-kanak.
Café Kitsune
Café Kitsuné telah melancarkan koleksi eksklusif kuih bulan eksklusif, menggabungkan estetika signature kafe dengan perisa yang meraikan cita rasa tradisional dan kontemporari.
Kuih bulan, direka dengan teliti dengan gabungan bahan-bahan unik, menawarkan gabungan menarik yang mencerminkan intipati Café Kitsuné sambil menyelitkan sentuhan pesona Malaysia.
EQ Kuala Lumpur telah memperkenalkan koleksi untuk Festival Pertengahan Musim Luruh ini. Terdiri daripada sebelas perisa dari kedua-dua jenis tradisional dan jenis kulit salji, tetamu boleh menjangkakan Koleksi Autumn Jade yang terdiri daripada empat keping akan diletakkan dalam bekas kulit eksklusif dan set hadiah mewah yang dipasangkan dengan sebotol Hennesy VSOP atau Bottega Gold Prosecco.
Pilih daripada barisan baked white lotus with single yolk, signature Pearl of Harmony, snow-skin yuzu pandan, charcoal Musang King durian dan banyak lagi.
Ralph’s Coffee
Ralph Lauren juga menyertai perayaan pertengahan musim luruh dengan koleksi kuih bulannya sendiri di bawah Ralph’s Coffee. Melambangkan perjalanan kedai kopi dari New York ke Asia, kuih bulannya diletakkan di dalam kotak hadiah berbentuk kereta api, lengkap dengan ‘Bear-ista.’
Anda akan temui enam kek bulan bakar kecil berperisa kopi dan coklat raspberi dalam set hadiah ini.
The RuMa Hotel and Residences
Empat perisa kuih bulan yang berbeza boleh didapati dalam koleksi ini yang memberi penghormatan kepada tradisi budaya perayaan ini. Hadir dengan perisa longan madu yang dipenuhi dengan pes teratai putih yang halus, versi kek bulan onde onde yang diisi dengan pes teratai pandan, gula Melaka dan kelapa kering Hawaii, dan kek bulan pes coklat dan teratai putih Belgium yang beraksen dengan Ferrero Rocher.
Mandarin Oriental Kuala Lumpur
Daripada Lai Po Heen yang terkenal, terdapat koleksi kuih bulan Mandarin Oriental Kuala Lumpur. Diilhamkan oleh kisah Cina kuno tentang Arnab Jade, setiap kotak berfungsi sebagai peringatan tentang sifat tidak mementingkan diri dan hubungan—kebaikan musim ini. Kuih bulan yang dibakar berperisa dengan pes kacang merah, pes teratai dengan kuning telur tunggal, labu dengan biji tembikai dan banyak lagi.
Kuih bulan kulit salji juga disediakan, mempamerkan inti durian Musang King, yuzu ganache dan praline hazelnut, ganache pandan kelapa dengan kelapa panggang, dan keju krim pistachio dengan pes teratai putih.
The St Regis Kuala Lumpur
Koleksi kuih bulan St Regis Kuala Lumpur memberi penghormatan kepada pengasas hotel, John Jacob Astor. Kuih bulan boleh didapati di dalam bekas yang mengingatkan beg pakaian yang elegan, ada juga yang dihiasi dengan kristal Swarovski.
Kuih bulan lotus seed paste single yolk boleh didapati dalam set empat atau lapan, dengan kerjasama eksklusif menggandingkan bekas Kuih Bulan Klasik dengan sebotol The Macallan Rare Cask.
Dengan kerjasama Muzium Seni Halus, Boston, koleksi kuih bulan Sunway Resort Hotel mendapat inspirasi daripada karya Katsushika Hokusai.
Setiap kotak termasuk pilihan empat daripada pelbagai lapan perisa. Cari pes teratai pandan, pes kacang merah mawar, lava kuning telur masin, durian dan banyak lagi.
Baca: 5 Kafe Berkonsepkan “Glasshouse” Di Sekitar Lembah Klang